Från intresse till beslut

Information / Permalink / 0
Tänkte försöka förklara lite hur det kan gå till, innan man flyttar in till oss, från det att ett intresse har väckts.
 
Till en början måste man förstås ha hört talas om Iduna.
Ibland får man höra om det från sin biståndshandläggare, ibland har man hittat oss själv.
 
Om det är så att man kommer från en kommun som ligger en bit bort, då brukar vi komma dit för ett första möte. En eller två av oss som jobbar på Iduna, sätter oss i bilen eller på tåget och kommer hem till personen, eller till någon annan mötesplats. Med oss har vi massor av bilder och en hel del information.
Vi pratar en stund och beskriver hur det ser ut och hur vi jobbar.
 
Om man fortfarande är intresserad, bokar vi en dag när ungdomen vill komma till oss för att se hur det ser ut.
Då får man följa med en personal runt i våra lokaler och titta på en tom lägenhet.
 
Ibland räcker det så, ibland vill man komma flera gånger, eller ha besök av oss hemma flera gånger, innan man fattar ett beslut om att gå vidare.
 
Om man inte har ett färdigt beslut om boende hos sin biståndshandläggare, så måste man ansöka om LSS §9:8 ungdomsboende. Då måste biståndshandläggaren starta en utredning och sedan fatta beslut sm man får bifall eller avslag på sin ansökan. Ofta är det en nämnd med lokalpolitiker som fattar det slutgiltiga beslutet. Ibland kan det ta lite tid innan beslutet är färdigt.
Om man har ett beslut om skola i Uppsala, brukar det underlätta beslutet!
 
När beslutet hos biståndshandläggaren är klart, kontaktar man oss och bestämmer ett datum för inflyttning. Om man har möjlighet, kan det vara bra att börja med att flytta dit lite möbler och känna av stämningen lite och någon dag senare flyttar man in själv.
 
Att flytta hemifrån är ett stort beslut och ett stort steg att ta! Vi tycker det är viktigt att det blir en bra placering hos oss från början. Därför är vi noga med att vi gör besök innan och vi backar inte för att åka land och rike runt! För det mesta kan vi lösa det, om man har särskilda önskemål om hur man vill ha det.
 
Till top